Life of a Reverted Muslim

"O believers enter into Islam completely and do not follow the footsteps of Shaitan, surely he is your clear-cut enemy. If you falter after receiving the clear-cut message, then keep in mind that Allah is Mighty, Wise. Are they waiting for Allah to come down to them in the shadow of clouds, along with the angels, and make His decision known? Ultimately all matters will be presented to Allah for decision"
(Surah Al-Baqara, Ayah 208-210)


Friday, January 28, 2011

TAPI


Kalau ada meeting awal pagi sanggup kita bangun awal bersedia utk meeting takut jam TAPI meeting dengan Allah setiap hari untuk Solat Subuh kita lewat dan tak masuk meeting langsung

Kalau nak bermain bola dan menonton konsert sanggup pergi 5 jam lebih awal TAPI untuk solat kita pergi last minute


Kalau tengok konsert live kita nak duduk yang paling depan takut tak nampak dan sanggup tunggu walaupun show dah habis TAPI bila time nak solat kita berebut duduk belakang supaya dapat beredar cepat walaupun doa belum habis dibaca


Kalau nak jumpa kawan kita bersiap pakai baju cantik dgn pelbagai macam wangian TAPI bila nak solat kita pakai baju lusuh koyak rabak


Kalau ada konsert cepat dan sanggup kita beli walaupun ratusan ringgit TAPI bila dijemput ke majlis ilmu yg FREE kita menolak seribu alasan


Kalau kerja sanggup kita OT nak siap dan kemas supaya bos dan customer suka TAPI kalau solat nak cepat dan ringkas



Kalau bab sunnah Nabi nak aje semua laki ikut kahwin empat TAPI sunnah Nabi yang lain tak pernah nak ikut


Kalau ada kesusahan kita minta dan doa pada Allah untuk membantu secepat mungkin TAPI bila arahan Allah untuk membantu yg lain kita menangguh selama yg mungkin


Kalaulah semua di atas diterbalikkan alangkah baiknya TAPI hakikat syaitan lebih menguasai diri kita dari kita menguasai mereka dengan bertaqwa kepada Allah SWT. InsyaAllah bersama kita berkongsi dan perbaiki amalan kita.

ASTAFIGRULLAHAL AZIM
........

4 comments:

  1. assalamu alaikum, so true, so true. can i share this? thanks and wassalam - noor

    ReplyDelete
  2. walaikumusalam.... sure go ahead.... Thanks for reading...

    ReplyDelete
  3. Kalau bab sunnah Nabi nak aje semua laki ikut kahwin empat TAPI sunnah Nabi yang lain tak pernah nak ikut----paling suke yang ni!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

    "Kalau bab sunnah Nabi nak aje semua laki ikut kahwin empat TAPI" sunnah Nabi yang LEBIH UTAMA iaitu kahwin satu susah pula nak ikut. - kan?

    Masyarakat sering beranggapan poligami merupakan sunnah utama. Yang lebih parah lagi ada yang mengugut isteri untuk kahwin lain atas sebab-sebab yang tak munasabah. :( Lagipun, syarat adil yang Allah sebut dalam al-Quran tu satu ancaman bukan galakan.

    Rasulullah SAW mempunyai seorang isteri (Khadijah) selama tempoh 25 TAHUN, dan berpoligami hanya untuk 10 TAHUN untuk kepentingan Islam. Rasulullah SAW tidak pernah menduakan isteri pertama, iaitu Khadijah dan juga Rasulullah tidak melakukan poligami semasa anak-anak baginda masih kecil dan memerlukan perhatian seorang bapa. - Dr Farhan Hadi

    ReplyDelete

Thanks for visiting my blog and take some time off to read and May it benefit everyone. Everything that is good come from Allah and for every shortcoming come from me. I appreciate all your criticism, suggestion and comment. No permission needed to share as all belong to Allah. Jazakallahu Khaira (May Allah Reward You with Good) for your time and comment....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...