Life of a Reverted Muslim

"O believers enter into Islam completely and do not follow the footsteps of Shaitan, surely he is your clear-cut enemy. If you falter after receiving the clear-cut message, then keep in mind that Allah is Mighty, Wise. Are they waiting for Allah to come down to them in the shadow of clouds, along with the angels, and make His decision known? Ultimately all matters will be presented to Allah for decision"
(Surah Al-Baqara, Ayah 208-210)


Monday, August 12, 2013

Penganut Buddha Jadikan Surau Sebagai Tokong...???


Kalau boleh saya sudah tidak mahu ulas lagi tentang isu Surau dijadikan tempat meditasi. Saya lihat ramai yang emosi dan tidak membuat kajian tentang isu ini & kembali kepada sejarah Islam lalu menghukum itu dan ini. 

Yang saya boleh ulas buat masa ini adalah umat Islam di Malaysia terlalu sensitif berbanding saudara seIslam kita di luar negara yang hidup sebagai minoriti. Hanya orang Belum Islam yang Hina Islam tetapi orang Islam sendiri tak amalkan malahan memperlekehkan Islam terlepas. Dalam filem Kongsi pengarahnya Muslim dan pelakonnya majoriti Muslim tetapi kenapa boleh ada aksi melutut di hadapan patung Buddha? Malahan tiada penapisan dan disiarkan ketika Aidilfitri. Orang Islam buat takpe tetapi bila orang belum Islam buat umat Islam seolah terkena histeria. Kenapa double standard? Saya bukan mempertahankan sesiapa tetapi biar adil dalam menghukum wahai Muslim, pihak berkuasa, mufti dan sebagainya.


Pihak Kristian membenarkan saudara Muslim kita di luar negara menggunakan gereja sebagai tempat solat malahan Nabi Muhammad SAW sendiri ketika berdialog dengan delegasi Nasrani dari Najran menawarkan kepada mereka untuk melakukan Sunday Worship di dalam Masjid Nabawi. Boleh baca lebih lanjut dalam Tafsir surah Ali Imran 3:59-64 Tafsir Al-Azhar, Prof Hamka.

Perbanyakkan membaca dan dapatkan fakta yang jelas sebelum menghukum takut memakan diri dan menampakkan Islam ini seolah-olah agama yang menghukum tanpa usul periksa. Pemilik Resort tersebut yang beragama Islam yang membenarkan mereka menggunakan surau tersebut cuma kumpulan tersebut tidak memaklumkan bahawa mereka akan menggunakan pembesar suara dan juga imej keagaaman Buddha di dalam. Jangan tanya saya apa niat mereka kerana saya tidak tahu perkara ghaib.

Tengok mereka yang mengaku Muslim komen di laman berita sudah cukup mengambarkan kekecewaan mereka atas dasar emosional. Saya mohon agar umat Islam jangan bersikap double standard dalam menghukum. Islam tak ajar kita begitu sehingga Nabi SAW bersabda jikalau anaknya Fatimah mencuri Baginda tetap akan potong tangannya bagi menunjukkan keadilan hukum Allah tidak mengenal siapa. Yang salah tetap bersalah dan betul tetap betul walaupun berlainan agama. Nilailah perkongsian saya ini dengan adil juga. Maaf, ini sahaja yang saya boleh ulas... Wallahualam....

p/s adakah kita terlalu emosional sehingga menjadikan kita buta sejarah Islam atau kita memang tak tahu tentang sejarah Islam? Gambar di bawah adalah babak dalam filem Kongsi.


No comments:

Post a Comment

Thanks for visiting my blog and take some time off to read and May it benefit everyone. Everything that is good come from Allah and for every shortcoming come from me. I appreciate all your criticism, suggestion and comment. No permission needed to share as all belong to Allah. Jazakallahu Khaira (May Allah Reward You with Good) for your time and comment....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...