Life of a Reverted Muslim

"O believers enter into Islam completely and do not follow the footsteps of Shaitan, surely he is your clear-cut enemy. If you falter after receiving the clear-cut message, then keep in mind that Allah is Mighty, Wise. Are they waiting for Allah to come down to them in the shadow of clouds, along with the angels, and make His decision known? Ultimately all matters will be presented to Allah for decision"
(Surah Al-Baqara, Ayah 208-210)


Friday, March 20, 2015

Respon Kepada Ucapan YB V. Sivakumar, Ahli Parlimen Batu Gajah Di Parlimen Pada 19hb Mac 2015 Berkenaan Pengedaran Terjemahan Al-Quran Oleh MRM


Amat mendukacitakan kami apabila isu yang telah kami jelaskan faktanya melalui sidang media yang diadakan oleh kami pada 28hb Februari 2015 di Wisma MRM serta laporan polis yang kami lakukan di IPD Shah Alam masih ditimbulkan oleh wakil rakyat yang sepatutnya mengetahui mengenai isu-isu membabitkan rakyat. Berikut adalah teks ucapan YB. V. Sivakumar, Ahli Parlimen Batu Gajah di dalam Dewan Rakyat semalam (19hb Mac 2015);

"Tuan Yang di-Pertua, saya ingin mengetahui apakah tujuan sebenar pihak-pihak tertentu mencetak dan mengedar naskah Al-Quran secara percuma kepada orang-orang bukan Islam. Adakah naskah Al-Quran itu juga akan diedarkan kepada pelajar-pelajar sekolah seperti yang di propagandakan oleh pihak-pihak tertentu?

Ketua Pengarah JAKIM pula berkata buku suci Al-Quran diedarkan oleh Malaysia Reverted Muslim (MRM) kepada orang ramai yang datang mendekatinya untuk mengetahui lebih lanjut lagi mengenai Islam. Beliau menambah lagi buku suci yang diterjemahkan itu diedarkan tanpa memaksa mana-mana pihak. Pertama sekali, saya ingin mengetahui benarkah MRM terlibat dengan projek mengedar kitab suci Al-Quran itu seperti yang didakwa oleh Ketua Pengarah JAKIM.

Isu pengagihan 1 juta naskah Al-Quran yang diterjemahkan dalam empat bahasa iaitu Inggeris, Melayu, Cina dan Tamil kepada orang bukan Islam tersebar luas dalam media komunikasi sosial. Saya ingin mengetahui kebenaran fakta yang disebarkan itu. Mesej yang diedarkan itu menimbulkan kebimbangan dan rasa tidak selesa di kalangan orang bukan Islam. Saya juga ingin mengetahui sama ada benar atau tidak Yayasan Maklumat dan Khidmat Islamik telah mencetak terjemahan kitab suci itu untuk diedarkan kepada orang-orang bukan Islam. Saya juga difahamakan usaha terjemahan Al-Quran itu adalah program yang dinaungi oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Adakah ini juga benar?

Kita suci Al-Quran harus dihormati oleh semua orang. Saya risau pelbagai masalah boleh timbul jika kitab itu diedarkan kepada bukan Islam yang mempunyai amalan dan kepercayaan yang berlainan. Kita harus menghormati hak kebebasan agama orang bukan Islam yang dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan. Pada hemat saya, adalah baik untuk semua pihak jika dapat kita elakkan isu-isu kontroversi terutamanya yang boleh menyinggung perasaan pelbagai pihak. Ini merupakan satu isu sensitif yang mudah diputarbelitkan. Oleh yang demikian, ia perlu ditangani dengan berhati-hati dan penuh tanggungjawab.

Majlis Perundingan Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme berpendapat bahawa penerbitan Al-Quran dalam empat bahasa itu bakal menggutgat kepercayaan penganut bukan Islam. Oleh yang demikian, saya ingin mengetahui pendirian rasmi kerajaan dalam isu yang dibangkitkan ini." 
+++ END QUOTE+++


RESPON MRM KEPADA YB V. SIVAKUMAR

1) "saya ingin mengetahui apakah tujuan sebenar pihak-pihak tertentu mencetak dan mengedar naskah Al-Quran secara percuma kepada orang-orang bukan Islam."

>> Pertama, tujuan sebenar kami tidak lain tidak bukan adalah memudahkan masyarakat Islam & Bukan Islam membaca sendiri terjemahan Al-Quran agar mereka memahami apakah ajaran sebenar dalam Islam berbanding dengan apa yang digambarkan oleh media massa. Kedua adalah sebagai seorang Muslim, Allah telah memerintahkan kami untuk berkongsikan Al-Quran ini dan mengajak manusia kembali kepada Islam agar manusia selamat dari azab akhirat sebagaimana firmanNya;

"Ini ialah Kitab (Al-Quran) Kami turunkan dia kepadamu (wahai Muhammad), supaya engkau mengeluarkan umat manusia seluruhnya dari gelap-gelita kufur kepada cahaya iman - dengan izin Tuhan mereka - ke jalan Allah Yang Maha Kuasa lagi Maha Terpuji."
(Ibrahim 14:1)


2) "Adakah naskah Al-Quran itu juga akan diedarkan kepada pelajar-pelajar sekolah seperti yang di propagandakan oleh pihak-pihak tertentu?"

>> Naskah terjemahan Al-Quran diedarkan kepada semua lapisan masyarakat sama ada Muslim ataupun Bukan Muslim mengikut permintaan masing-masing. Naskah terjemahan Al-Quran kami juga diedarkan ke masjid, surau, sekolah tahfiz, dan individu yang memintanya dari kami.

Merujuk kepada sambungan ayat YB iaitu "...seperti yang di propagandakan oleh pihak-pihak tertentu", kami ingin mengetahui pihak mana yang mempropagandakannya supaya tindakan undang-undang dapat kami ambil ke atas pihak yang tidak bertanggungjawab yang menyebarkan berita palsu ataupun YB tidak menyiasat kesahihannya tetapi mempercayainya?


3) "Ketua Pengarah JAKIM pula berkata buku suci Al-Quran diedarkan oleh Malaysia Reverted Muslim (MRM) kepada orang ramai yang datang mendekatinya untuk mengetahui lebih lanjut lagi mengenai Islam."

>> Pertama, nama NGO kami adalah Multiracial Reverted Muslims (MRM) yang berdaftar secara rasmi dengan ROS. Ya. Ketua Pengarah JAKIM, Dato Othman Mustapha telahpun membuat kenyataan melalui laman Facebooknya. Sila lihat pautan ini YB >https://www.facebook.com/DatoHjOthmanMustapha/photos/a.1443387075882921.1073741830.1429739307247698/1629167460638214/?type=1&theater


4) "Pertama sekali, saya ingin mengetahui benarkah MRM terlibat dengan projek mengedar kitab suci Al-Quran itu seperti yang didakwa oleh Ketua Pengarah JAKIM."

>> Tidak pernah kami menafikannya sebagaimana juga kenyataan KP JAKIM.


5) "Isu pengagihan 1 juta naskah Al-Quran yang diterjemahkan dalam empat bahasa iaitu Inggeris, Melayu, Cina dan Tamil kepada orang bukan Islam tersebar luas dalam media komunikasi sosial. Saya ingin mengetahui kebenaran fakta yang disebarkan itu. Mesej yang diedarkan itu menimbulkan kebimbangan dan rasa tidak selesa di kalangan orang bukan Islam. Saya juga ingin mengetahui sama ada benar atau tidak Yayasan Maklumat dan Khidmat Islamik telah mencetak terjemahan kitab suci itu untuk diedarkan kepada orang-orang bukan Islam. Saya juga difahamakan usaha terjemahan Al-Quran itu adalah program yang dinaungi oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Adakah ini juga benar?"

>> Soalan ini biarlah dijawab oleh pihak Islamic Information & Services di bawah Puan Sabariah yang merupakan penganjur kepada projek One Soul One Quran (OSOQ).


6) "Saya risau pelbagai masalah boleh timbul jika kitab itu diedarkan kepada bukan Islam yang mempunyai amalan dan kepercayaan yang berlainan"

>> YB, program pengedaran terjemahan A-Quran yang dilakukan oleh MRM telahpun dijalankan beberapa tahun sebelum IIS melancarkan program One Soul One Quran dan Alhamdulilah (Syukur Pada Allah), selama beberapa tahun program kami dilaksanakan tiada masalah yang timbul malahan disambut baik oleh masyarakat bukan Islam yang terkejut rupa-rupanya mereka juga boleh membaca Al-Quran yang selama ini dianggap eksklusif kepada orang Islam atau orang Melayu sahaja. YB sebagai wakil rakyat juga pasti memiliki atau membaca terjemahan Al-Quran agar memudahkan interaksi antara YB dan rakyat di kawasan Palimen YB. Jikalau YB tidak memiliki naskah terjemahan, kami di MRM boleh hadiahkan kepada YB.

Kedua, jikalau masalah mula timbul sekarang, maka sudah pastinya iainya tidak berkaitan dengan pengedaran terjemahan Al-Quran tetapi kerana sabotaj dan atas dasar kepentingan sesuatu pihak yang ingin melihat program ini dihentikan.


7) "Kita harus menghormati hak kebebasan agama orang bukan Islam yang dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan. Pada hemat saya, adalah baik untuk semua pihak jika dapat kita elakkan isu-isu kontroversi terutamanya yang boleh menyinggung perasaan pelbagai pihak. Ini merupakan satu isu sensitif yang mudah diputarbelitkan. Oleh yang demikian, ia perlu ditangani dengan berhati-hati dan penuh tanggungjawab."

>> YB, kami menghormati hak kebebasan beragama orang bukan Islam sebagaimana yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan oleh itu kami hanya MEMBERIKAN TERJEMAHAN AL-QURAN apabila diminta dan bukannya memaksa mereka menerimanya sebagaimana firman Allah SWT;

"... bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah."
(Al-Baqarah 2:185)

"...Tidaklah engkau diwajibkan (wahai Muhammad) menjadiKan mereka (yang kafir) mendapat petunjuk (kerana kewajipanmu hanya menyampaikan petunjuk), akan tetapi Allah jualah yang memberi petunjuk"
(Al-Baqarah 2:272)

YB, masalah berkenaan agama disensasikan oleh ahli politik untuk kepentingan masing-masing maka ianya menjadi kontroversi & kami pasti YB setuju bahawa lebih banyak timbul kontroversi dan masalah kerana isu politik maka apakah politik harus diberhentikan kerana rakyat Malaysia mempunyai ideologi politik yang berlainan & kita harus menghormati ideologi politik maka usah diadakan sebarang propaganda ideologi politik kerana itu akan menimbulkan permasalahan di kalangan rakyat Malaysia?smile emoticon Kami melakukan program kami dalam suasana harmoni dan ceria sebagaimana yang YBb boleh tonton melalui video-video program Street Dakwah di Youtube dan antaranya ialah;
8) "Majlis Perundingan Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme berpendapat bahawa penerbitan Al-Quran dalam empat bahasa itu bakal menggutgat kepercayaan penganut bukan Islam."

>> Pihak kami telahpun mengadakan sidang media pada 14hb Februari 2015 bersama dengan IIS & Hidayah Centre dan YB bolehlah baca kenyataan kami di situ ;https://www.facebook.com/MultiRacialRevertedMuslims/posts/1051816424834672:0


RUMUSAN

YB, kami di MRM sentiasa mengalu-alukan mana-mana pihak untuk bersemuka dan berbincang dan walaupun akan terdapat perkara yang barangkali kita tidak akan sepakat namun kita harus berpegang kepada konsep sepakat dalam tidak bersepakat ataupun "agree to disagree". Kami di MRM merasakan masalah sensitiviti agama boleh ditangani dengan baik jikalau semua rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama boleh berbincang secara bersemuka dari meraih publisiti murahan melalui tohmahan dan kenyataan di media. Andai kita ikhlas dan jujur memastikan keamanan dan keamanan negara kita terpelihara, sudah pastinya kita akan mengambil inisiatif berjumpa dan berbincang di antara kita semua.

YB, jemput rakaman penuh sidang media kami yang tidak diubah yang diadakan pada 28hb Februari 2015 bertempat di Wisma MRMFirdaus Wong Wai Hung
Presiden Multiracial Reverted Muslims (MRM)
20hb Mac 2015


KEMASKINI JAM 12:28pm 20hb Mac 2015. RESPON KAMI TELAH DIHANTAR TERUS MELALUI INBOX FACEBOOK YB V. SIVAKUMAR.
3 comments:

 1. Assalamualaikum,
  This is the story of 70 year old former pastor's wife's journey to Islam~
  https://www.youtube.com/watch?v=xhgLBFsuSZk
  MAY ALLAH GRANT HER AND US ALL JANNAH!

  ReplyDelete
 2. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
  (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))  Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

  ReplyDelete
 3. saya AHMAD SANI posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
  setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
  sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
  sempat saya putus asah dan secara kebetulan
  saya buka FB ada seseorng berkomentar
  tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
  melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
  karna di malaysia ada pemasangan
  jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
  saya minta angka sama AKI NAWE
  angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
  terima kasih banyak AKI
  kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
  rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
  bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
  terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
  jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
  tak ada salahnya anda coba
  karna prediksi AKI tidak perna meleset
  saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan

  saya AHMAD SANI posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
  setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
  sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
  sempat saya putus asah dan secara kebetulan
  saya buka FB ada seseorng berkomentar
  tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
  melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
  karna di malaysia ada pemasangan
  jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
  saya minta angka sama AKI NAWE
  angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
  terima kasih banyak AKI
  kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
  rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
  bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
  terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
  jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
  tak ada salahnya anda coba
  karna prediksi AKI tidak perna meleset
  saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan

  ReplyDelete

Thanks for visiting my blog and take some time off to read and May it benefit everyone. Everything that is good come from Allah and for every shortcoming come from me. I appreciate all your criticism, suggestion and comment. No permission needed to share as all belong to Allah. Jazakallahu Khaira (May Allah Reward You with Good) for your time and comment....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...